«Παγώνουν» για έναν χρόνο τα επιτόκια στα στεγαστικά δάνεια

Χρήματα Χρήματα

Οι τραπεζίτες, όπως όλα δείχνουν, αποδέχθηκαν πρόταση του υπουργού Οικονομικών, κ. Χρήστου Σταικούρα για «πάγωμα» των επιτοκίων, οι διαδοχικές αυξήσεις των οποίων έχουν αυξήσει υπέρμετρα το κόστος εξυπηρέτησης για τους δανειολήπτες.

Το σχέδιο που βρίσκεται στο τραπέζι της κυβέρνησης, χωρίς ωστόσο να έχει ακόμα κλειδώσει, προβλέπει πλαφόν 2,85% στα επιτόκια βάσης (Euribor ενός και τριών μηνών, libor και βασικό επιτόκιο ΕΚΤ), που αποτελεί τη βάση υπολογισμού της μηνιαίας δόσης δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο.

Συγκεκριμένα, οι δόσεις στεγαστικών δανείων, με  κυμαινόμενο επιτόκιο, για ενήμερους δανειολήπτες εως το τέλος του 2022 παγώνει εφεξής στα επίπεδα που είχε διαμορφωθεί τον Μάρτιο. Έτσι, η δόση στεγαστικού δανείου 100.000 ευρώ 20ετίας, η οποία έχει φτάσει σήμερα στα 669 από 511 ευρώ το καλοκαίρι, δεν θα αυξηθεί άλλο.

Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών διευρύνει κατά 30% εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια ώστε να μπουν περισσότερα νοικοκυριά στο σχήμα επιδότησης της μισής μηνιαίας επιβάρυνσης  της δόσης στεγαστικών δανείων που υλοποιούν ήδη οι τράπεζες.

 


Keep Up to Date with the Most Important News

By pressing the Subscribe button, you confirm that you have read and are agreeing to our Privacy Policy and Terms of Use