Connect with us

Hi, what are you looking for?

Κοινωνία

ΕΟΔΥ: Εισαγγελική έρευνα για σεξουαλική παρενόχληση και παράνομη βία από υψηλόβαθμο στέλεχος του Οργανισμού

Παρενόχληση

Τι αναφέρει η εργαζόμενη που αποχώρησε από την υπηρεσία, ενώ ερωτήματα προκύπτουν γιατί δεν ανταποκρίνεται στην κλήτευση του εισαγγελέα να καταθέσει.

Μια σοβαρή καταγγελία έρχεται στο φως της δημοσιότητας, καθώς μια πρώην εργαζόμενη του ΕΟΔΥ κατηγορεί υψηλόβαθμο στέλεχος του οργανισμού για προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειάς της και παράνομη βία σε βάρος της

Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες του dikastiko.gr. οι δικαστικές αρχές προχωρούν στην κλήτευση του προϊσταμένου της εργαζόμενης προκειμένου να επιβεβαιώσει ή όχι την εξαιρετικά σοβαρή καταγγελία της.

Το αξιοσημείωτο είναι ότι η καταγγέλλουσα δεν έχει προσέλθει να καταθέσει ενώπιον των αρχών, παρά τις προσπάθειες της εισαγγελίας που κρατάει ανοικτή τη δικογραφία λόγω της σοβαρότητάς της. Αυτό που εξετάζεται είναι λόγος της μη προσέλευσης, ακόμα κι αν η ίδια φοβάται να καταθέσει ή επιθυμεί να υπαναχωρήσει από τις σοβαρές καταγγελίες της.

Πότε έγινε η καταγγελία

Η υπόθεση έφτασε στον εισαγγελέα στις αρχές του 2022 όταν η διοίκηση του ΕΟΔΥ έστειλε φάκελο με την καταγγελία 45 σελίδων της υπαλλήλου που κατήγγειλε σεξουαλική παρενόχληση και εκφοβισμό ανώτερο στέλεχος ο οποίος της έκανε τη ζωή κόλαση όταν αντιστάθηκε στις σεξουαλικές επιθέσεις που δέχθηκε.

Η καταγγελία υποβλήθηκε τον Αύγουστο του 2021 και ο πρώην πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, φέρεται να ζήτησε εσωτερικό έλεγχο άμεσα, ενώ όταν λίγους μήνες αργότερα δημοσιοποιήθηκε η υπόθεση, ο νέος πρόεδρος Θεοκλής Ζαούτης, αφού όπως επισήμανε ενημερώθηκε μόλις τότε για το θέμα ανακοίνωσε ότι «εφόσον αποδεδειγμένα προκύψει οποιαδήποτε, έστω και ισχνή, υπόνοια πειθαρχικώς ελεγκτέας συμπεριφοράς, η Διοίκηση, με απόλυτη συνέπεια στις αρχές και τις δεσμεύσεις της, θα εφαρμόσει στο ακέραιο όσα ορίζει ο νόμος».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

«Με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα του Τύπου που αφορούν καταγγελίες για φερόμενα συμβάντα ψυχολογικού και ηθικού εκφοβισμού εις βάρος εργαζόμενης του ΕΟΔΥ, τα οποία φέρονται να έχουν τελεστεί έως τον Αύγουστο 2021 από στελέχη του Οργανισμού, ο ΕΟΔΥ δια του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του σημειώνει τα εξής:

-Ο νυν Πρόεδρος του ΕΟΔΥ, καθηγητής Θεοκλής Ζαούτης, ο οποίος διορίσθηκε στη θέση αυτή τον περασμένο Οκτώβριο, με την υπ’ αριθμ. Γ4β/οικ.62026 Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ Υ.Ο.Δ.Δ. 857 – 07.10.2021), μόλις προσφάτως έλαβε γνώση περί του εν λόγω θέματος και των σχετικών δημοσιευμάτων του Τύπου.

-Αμέσως ο καθ. Ζαούτης ζήτησε επείγουσα και επίσημη ενημέρωση τόσο από τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες του Οργανισμού όσο και από το Αυτοτελές Τμήμα Νομικής Υπηρεσίας του ΕΟΔΥ.

-Σε κάθε περίπτωση, εφόσον αποδεδειγμένα προκύψει οποιαδήποτε, έστω και ισχνή, υπόνοια πειθαρχικώς ελεγκτέας συμπεριφοράς, η Διοίκηση, με απόλυτη συνέπεια στις αρχές και τις δεσμεύσεις της, θα εφαρμόσει στο ακέραιο όσα ορίζει ο νόμος».

Η εργαζόμενη στην επιστολή- καταγγελία στον άμεσο προϊστάμενό της αναφέρει εν ολίγοις ότι διαμορφώθηκε «κλίμα εχθρικό και εν πολλοίς εκδικητικό επειδή αρνήθηκα να ικανοποιήσω μη υπηρεσιακές, σεξουαλικές επιθυμίες και ορέξεις προϊσταμένων της υπηρεσίας, απαξιώνοντάς με καθημερινά και με κάθε τρόπο… Σας ζήτησα ό,τι πιο απλό και ανθρώπινο. Να με προστατέψετε από την επανάληψη στο μέλλον αντίστοιχων αήθων συμπεριφορών, διασφαλίζοντάς μου πρωτίστως ότι δεν θα βγω σε εκτός έδρας δράσεις με τα συγκεκριμένα άτομα», ανέφερε υποστηρίζοντας ότι ένας από τους ανθρώπους ο οποίος την παρενόχλησε σεξουαλικά είναι υψηλόβαθμο στέλεχος το οποίο την πίεζε διαρκώς να ικανοποιήσει τις σεξουαλικές του ορέξεις μέσω μηνυμάτων που της έστελνε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.


Δείτε επίσης

zaxaroplastio xalkida | newstok.gr zaxaroplastio xalkida | newstok.gr

Επιλεγμένα

Διάρρηξη σημειώθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα (Πέμπτη προς Παρασκευή 24/11) στο Ζαχαροπλαστείο Βασιλείου στη Χαλκίδα της Εύβοιας. Στο βίντεο ντοκουμέντο που εξασφάλισε το eviathema.gr,...
Facebook