Παγκόσμια απάτη: Οι απατεώνες κατέχουν στοιχεία πιστωτικών καρτών και προσωπικά δεδομένα περίπου 800.000 ανθρώπων

Διεθνής έρευνα από τον Guardian, τη γερμανική «Die Zeit» και τη γαλλική «Le Monde» ρίχνει φως στον τρόπο που λειτουργούσε η εν λόγω απάτη, την οποία το βρετανικό Chartered Trading Standards Institute θεωρεί «από τις μεγαλύτερες του είδους της», καθώς φαίνεται πως έχουν στηθεί έως και 76.000 ψεύτικες ιστοσελίδες.

Περισσότεροι από 800.000 άνθρωποι στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ φέρεται να έπεσαν θύματα εξαπάτησης με αποτέλεσμα να κοινοποιήσουν πληροφορίες της κάρτας τους καθώς και άλλα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα σε ένα τεράστιο δίκτυο ψευδών διαδικτυακών καταστημάτων, το οποία φέρεται να λειτουργούσε με έδρα την Κίνα.

Η ομάδα με την ονομασία «BogusBazaar» πιστεύεται ότι έχει καταφέρει να αποσπάσει εκατομμύρια δολάρια, μέσω 75.000 διαδικτυακών ιστοτόπων. Μέχρι στιγμής, οι περισσότεροι έχουν απενεργοποιηθεί, όμως οι ερευνητές εκτιμούν ότι πάνω από 22.500 ιστοσελίδες εξακολουθούν να λειτουργούν και να εξαπατούν τους αγοραστές, που αναζητούν ευκαιρίες στο διαδίκτυο.

Οι εν λόγω ιστοσελίδες, οι οποίες εμφανίζονται σε πολλές γλώσσες από τα αγγλικά έως τα γερμανικά, τα γαλλικά, τα ισπανικά, τα σουηδικά και τα ιταλικά, φαίνεται να έχουν δημιουργηθεί με στόχο να παρασύρουν τους αγοραστές ώστε να δώσουν τα χρήματά τους και τα ευαίσθητα προσωπικά τους δεδομένα.

Ο βρετανικός φορέας εμπορικών προτύπων κάνει λόγο για μία από τις μεγαλύτερες απάτες του είδους, καθώς οι απατεώνες δημιούργησαν πάνω από 75.000 ιστοτόπους, με λογότυπα διάφορων επώνυμων εταιρειών υψηλής ποιότητας, από Nike μέχρι UNIQLO και από Paul Smith μέχρι Cartier, ισχυριζόμενοι ότι δήθεν πουλούσαν προϊόντα σε χαμηλές τιμές.

Οι αγγλικές εκδόσεις των ιστοσελίδων είχαν και αντίγραφα σε διάφορες ευρωπαϊκές γλώσσες, συμπεριλαμβανομένων των γαλλικών, των γερμανικών, των ισπανικών και των ιταλικών, με σκοπό να εξαπατήσουν ανυποψίαστους αγοραστές.

Η SR Labs, μια γερμανική εταιρεία συμβούλων κυβερνοασφάλειας που αποκάλυψε την απάτη, αναφέρει ότι μια ομάδα προγραμματιστών φαίνεται να έχει δημιουργήσει ένα σύστημα για την ταχεία δημιουργία και ανάπτυξη νέων ιστότοπων, αυξάνοντας δραματικά την εμβέλειά τους.

Μέχρι στιγμής, εκτιμάται ότι 800.000 άνθρωποι, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων είναι από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, έχουν κοινοποιήσει το e-mail τους, ενώ 476.000 εξ αυτών έχουν δώσει στοιχεία της χρεωστικής ή πιστωτικής τους κάρτας, συμπεριλαμβανομένου του τριψήφιου κωδικού ασφαλείας που αυτές διαθέτουν.

Όλοι τους έδωσαν τα ονόματά τους, τον αριθμό τηλεφώνου τους, το e-mail τους και τον ταχυδρομικό τους κώδικα στους απατεώνες.

 


Keep Up to Date with the Most Important News

By pressing the Subscribe button, you confirm that you have read and are agreeing to our Privacy Policy and Terms of Use