Τουσκ: Η Ευρώπη να προετοιμάζεται για πόλεμο

«Δεν θέλω να τρομάξω κανέναν, αλλά ο πόλεμος δεν είναι πλέον μια έννοια του παρελθόντος», δήλωσε ο Τουσκ σε συνέντευξή του σε διάφορα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης. «Είναι πραγματικός, στην πραγματικότητα έχει ήδη ξεκινήσει πριν από περισσότερα από δύο χρόνια».

Ο Τουσκ είπε ότι αυτό που είναι πιο ανησυχητικό αυτή τη στιγμή είναι ότι «κυριολεκτικά οποιοδήποτε σενάριο είναι δυνατό», προσθέτοντας ότι η Ευρώπη δεν έχει αντιμετωπίσει μια τέτοια κατάσταση από το 1945.

«Ξέρω ότι ακούγεται καταστροφικό, ιδίως για τους ανθρώπους της νεότερης γενιάς, αλλά πρέπει να συνηθίσουμε νοητικά την άφιξη μιας νέας εποχής», είπε. «Της προπολεμικής εποχής. Δεν υπερβάλλω. Αυτό γίνεται όλο και πιο εμφανές κάθε μέρα».

Εν μέσω της συνεχιζόμενης πλήρους κλίμακας εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2022, οι δυτικοί σύμμαχοι και κορυφαίοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι ανησυχούν όλο και περισσότερο για μια πιθανή εξάπλωση της βίας – παρά το γεγονός ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει επανειλημμένα αρνηθεί οποιαδήποτε πρόθεση επίθεσης στο ΝΑΤΟ.

Την περασμένη εβδομάδα, ένας ρωσικός πύραυλος εισήλθε στον πολωνικό εναέριο χώρο, αναγκάζοντας τη Βαρσοβία να ενεργοποιήσει μαχητικά αεροσκάφη F-16, σε ένα «ανησυχητικό περιστατικό», όπως το χαρακτήρισε ο Τουσκ.

Αλλά ενώ η αναταραχή είναι στον ορίζοντα, ο Τουσκ προειδοποίησε ότι η Ευρώπη δεν είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει την απειλή.

«Πρέπει να είμαστε έτοιμοι. Η Ευρώπη έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει», δήλωσε. Το πρώτο βήμα είναι οι χώρες να εκπληρώσουν τον στόχο του ΝΑΤΟ να δαπανούν το 2% του ΑΕΠ τους για την άμυνα, πρόσθεσε.

«Σήμερα πρέπει να ξοδέψουμε όσα περισσότερα μπορούμε για να αγοράσουμε εξοπλισμό και πυρομαχικά για την Ουκρανία, επειδή ζούμε την πιο κρίσιμη στιγμή από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου», είπε. «Τα επόμενα δύο χρόνια θα κρίνουν τα πάντα. Αν δεν μπορέσουμε να υποστηρίξουμε την Ουκρανία με αρκετό εξοπλισμό και πυρομαχικά, αν η Ουκρανία χάσει, κανείς στην Ευρώπη δεν θα μπορεί να αισθάνεται ασφαλής».

Με τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές να πλησιάζουν στο τέλος του έτους, οι Ευρωπαίοι ηγέτες ανησυχούν όλο και περισσότερο για την πιθανότητα μιας νέας προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ, φοβούμενοι ότι θα αποχωρήσει από το ΝΑΤΟ και θα εμποδίσει την περαιτέρω βοήθεια προς το Κίεβο. Αλλά για τον Τουσκ ο ρόλος της Ευρώπης παραμένει αμετάβλητος, ανεξάρτητα από το ποιος θα είναι ο επόμενος στον Λευκό Οίκο.

«Είτε κερδίσει τις επόμενες εκλογές ο Τζο Μπάιντεν είτε ο Ντόναλντ Τραμπ, η Ευρώπη είναι αυτή που πρέπει να κάνει περισσότερα όταν πρόκειται για την άμυνα», δήλωσε ο Πολωνός πρωθυπουργός.

 


Keep Up to Date with the Most Important News

By pressing the Subscribe button, you confirm that you have read and are agreeing to our Privacy Policy and Terms of Use