Η Ρωσία ζητάει να αναγνωρίσει η Γερμανία την πολιορκία του Λένινγκραντ ως γενοκτονία

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών έστειλε σχετική διπλωματική διακοίνωση στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, μετέδωσε το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS. Στη διακοίνωση η Γερμανία επικρίνεται για «αντιφατικό χειρισμό» του παρελθόντος.

Γερμανικά εγκλήματα της εποχής της αποικιοκρατίας αναγνωρίζονται ως γενοκτονία, όχι όμως και τα εγκλήματα των Ναζί εναντίον των λαών της Σοβιετικής Ένωσης στη διάρκεια του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου, αναφέρεται στη διακοίνωση.

«Η ρωσική πλευρά επιμένει στην επίσημη αναγνώριση τέτοιων ωμοτήτων του Τρίτου Ράιχ ως γενοκτονίας», προστίθεται.

Στη διάρκεια των σχεδόν 900 ημερών της πολιορκίας της βόρειας ρωσικής πόλης του Λένινγκραντ, νυν Αγίας Πετρούπολης, από τη Βέρμαχτ και τους συμμάχους της το 1941-1944, περίπου 1,1 εκατομμύριο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Αναρίθμητοι άμαχοι πέθαναν από την πείνα ή το κρύο.

«Η Πολιορκία του Λένινγκραντ ήταν ένα τρομερό έγκλημα πολέμου της γερμανικής Βέρμαχτ εναντίον του Λένινγκραντ και του πληθυσμού του», σύμφωνα με το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Το γερμανικό υπουργείο υπογραμμίζει πως η γερμανική κυβέρνηση έχει τονίσει τα παραπάνω σε αρκετές ευκαιρίες και διατηρεί αυτή τη νομική άποψη.

Φέτος τον Ιανουάριο, κατά την 80η επέτειο του τερματισμού της πολιορκίας, η γερμανική πρεσβεία στη Μόσχα τίμησε τη μνήμη των θμάτων με εκδηλώσεις. Ο πρεσβευτής Αλεξάντερ Γκραφ Λάμπσντορφ συναντήθηκε με επιζώντες.

Η ρωσική διπλωματία αυξάνει την πίεσή της στη Γερμανία, σημειώνει το Γερμανικό Πρακτορείο. Νομικά η κατηγορία της γενοκτονίας υπερβαίνει εκείνη των εγκλημάτων πολέμου.

 


Keep Up to Date with the Most Important News

By pressing the Subscribe button, you confirm that you have read and are agreeing to our Privacy Policy and Terms of Use