Ο άνθρωπος που έζησε 72 χρόνια σε «σιδερένιο πνεύμονα» – «Ο Πολ ήταν ένα απίστευτο πρότυπο που θα θυμόμαστε»

Ο Πωλ Αλεξάντερ, που πέθανε τη Δευτέρα και καταγόταν από το Ντάλας του Τέξας των ΗΠΑ, έμεινε παράλυτος από τον ιό σε ηλικία έξι ετών το 1952.

Μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο αφού εμφάνισε συμπτώματα και ξύπνησε μέσα σε έναν μηχανικό πνεύμονα. Ο Αλεξάντερ, στον οποίο δόθηκε το όνομα «ο άνθρωπος με τον σιδερένιο πνεύμονα », έζησε μέσα σε αυτό για το υπόλοιπο της ζωής του.

Δεν μπορούσε να κινηθεί ή να μιλήσει μέσα στο μεταλλικό περίβλημα και συχνά έμενε άπλυτος επειδή δεν μπορούσε να επικοινωνήσει με τις νοσοκόμες που τον φρόντιζαν.

Τον θάνατό του ανακοίνωσε μια σελίδα Gofundme που δημιουργήθηκε για να βοηθήσει στην πληρωμή των ιατρικών εξόδων  του Αλεξάντερ.
Ο σιδερένιος πνεύμονας λειτούργησε ως διάφραγμα για να βοηθήσει τον Αλεξάντερ να αναπνεύσει αφού ένας γιατρός του έκανε τραχειοτομή για να αφαιρέσει την πίεση από τους πνεύμονές του μετά τη μόλυνση από πολιομυελίτιδα.

Μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο αφού εμφάνισε συμπτώματα και ξύπνησε μέσα σε έναν μηχανικό πνεύμονα. Ο Αλεξάντερ, στον οποίο δόθηκε το όνομα «ο άνθρωπος με τον σιδερένιο πνεύμονα », έζησε μέσα σε αυτό για το υπόλοιπο της ζωής του.

Τον θάνατό του ανακοίνωσε μια σελίδα Gofundme που δημιουργήθηκε για να βοηθήσει στην πληρωμή των ιατρικών εξόδων  του Αλεξάντερ.
Γράφοντας στη σελίδα του Alexander’s GoFundMe, ο Christopher Ulmer, διοργανωτής και ακτιβιστής για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, είπε την Τρίτη: «Ο Paul Alexander, «The Man in the Iron Lung», πέθανε χθες.

«Αφού επιβίωσε από την πολιομυελίτιδα ως παιδί, έζησε πάνω από 70 χρόνια μέσα σε έναν σιδερένιο πνεύμονα. Σε αυτό το διάστημα ο Πωλ πήγε στο κολέγιο, έγινε δικηγόρος και  συγγραφέας.

«Η ιστορία του ταξίδεψε πολύ και μακριά, επηρεάζοντας θετικά τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. 

«Ο Πολ ήταν ένα απίστευτο πρότυπο που θα θυμόμαστε».

Ο Πολ αποτύπωσε όσα έζησε στην 155 σελίδων αυτοβιογραφία του, την οποία έγραψε μέσα σε πέντε χρόνια. Ο Πολ έγραφε κάθε λέξη με ένα στυλό το οποίο ήταν συνδεδεμένο με ένα ραβδί στο στόμα του.

Η πολιομυελίτιδα σάρωνε τη Αμερική τη δεκαετία του ’40 και του ’50. Δεν έχει υπάρξει νέο κρούσμα πολιομυελίτιδας στις ΗΠΑ από το 1979, ούτε στο Ηνωμένο Βασίλειο από το 1984, και μέχρι το 2000. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε όλη την Αμερική και τη δυτική περιοχή του Ειρηνικού απαλλαγμένη από την πολιομυελίτιδα. Σήμερα, ο ιός εμφανίζεται σε τρεις μόνο περιοχές, το Αφγανιστάν, τη Νιγηρία και το Πακιστάν, και τα κρούσματα είναι κάμποσες δεκάδες.


Keep Up to Date with the Most Important News

By pressing the Subscribe button, you confirm that you have read and are agreeing to our Privacy Policy and Terms of Use