Η πρώτη εμπλοκή στην επιχείρηση ΑΣΠΙΔΕΣ της φρεγάτας “Ύδρα” στην Ερυθρά θάλασσα

Η επίσημη ανακοίνωση από το αρχηγείο στη Λάρισα: «Στις 13 Μαρτίου 2024, μεταξύ 05:00 π.μ. και 06:00 π.μ. (ώρα Τζιμπουτί), η ελληνική φρεγάτα «ΥΔΡΑ» στο πλαίσιο της επιχείρησης EUNAVFOR ASPIDES και παροχής προστασίας σε εμπορικό πλοίο, άνοιξε πυρ με τα όπλα της εναντίον δύο μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων (UAV) που αποτελούσαν άμεση απειλή για την ελευθερία της ναυσιπλοΐας.

Η ενέργεια, στην οποία προχώρησε η φρεγάτα «ΥΔΡΑ» ήταν αποτελεσματική για την αποφυγή ζημιών στους ναυτικούς και την εμπορική ναυτιλία. Σημειώνεται ότι η επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ» (EUNAVFOR ASPIDES) έχει εντολή αμυντικού χαρακτήρα, για να προστατεύει τη ναυτιλία, όταν γίνεται στόχος από επιθέσεις είτε στη θάλασσα είτε από αέρος.  Ως εκ τούτου, οποιαδήποτε απάντηση θα έρχεται πάντα ως συνέπεια μιας επίθεσης και θα ανάλογη και περιορισμένη στον διεθνή θαλάσσιο ή εναέριο χώρο»

Σημειώνεται ότι η φρεγάτα «ΥΔΡΑ» απέπλευσε από το Ναύσταθμο της Σαλαμίνας στις 26 Φεβρουαρίου, μετά την έγκριση του ΚΥΣΕΑ και στις 3 Μαρτίου 2024  αναπτύχθηκε στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας και εντάχθηκε στην Επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ» (EUNAVFOR ASPIDES), η οποία έχει εντολή να προστατεύει τη ναυτιλία από επιθέσεις στη θάλασσα ή στον αέρα.

Η αποστολή της ΕΕ στη Ερυθρά Θάλασσα, με την ονομασία «Ασπίδες», ανακοινώθηκε τον περασμένο μήνα και έχει ως στόχο την προστασία των εμπορικών πλοίων από τις επιθέσεις των Χούθι, φιλικών προς το Ιράν, που με τον τρόπο αυτό ισχυρίζονται ότι στηρίζουν τους Παλαιστίνιους στη σύγκρουση με το Ισραήλ.

Ο σχεδιασμός της επιχείρησης προβλέπει όλα τα πλοία της Ευρωπαϊκής αρμάδας «ΑΣΠΙΔΕΣ» να κινούνται μαζί σε κοντινές αποστάσεις ώστε να αλληλοκαλύπτονται με τα οπλικά τους συστήματα και τους ηλεκτρονικούς τους αισθητήρες και ραντάρ.

Θα συνοδεύουν τα εμπορικά πλοία πάνω σε συγκεκριμένα δρομολόγια, με στόχο να σταματήσουν τους βαλλιστικούς πυραύλους αλλά και τα μη επανδρωμένα drones των Χούθι. Η ευρωπαϊκή επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ» θα βρίσκεται από την πρώτη στιγμή σε στενή συνεργασία με την επιχείρηση «Prosperity Guardian», το γενικό πρόσταγμα της οποίας έχουν οι ΗΠΑ και η Μεγάλη Βρετανία.


Keep Up to Date with the Most Important News

By pressing the Subscribe button, you confirm that you have read and are agreeing to our Privacy Policy and Terms of Use