Ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου βλέπει επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στο πλαίσιο «αμοιβαίων δανείων»

Ο νεοδιορισθείς προσωρινός διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου Μαρκ Τζόουνς δηλώνει πως μπορεί να φανταστεί μια συμφωνία επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα, κάνοντας πάντως λόγο για «αμοιβαία δάνεια».

Στην πρώτη συνέντευξή του μετά από την ανάληψη των καθηκόντων του, στους Times, ο κ. Τζοόυνς ερωτάται αν θα μπορούσε να δει τον εαυτό του σε δύο χρόνια να επιβλέπει έναν διακανονισμό για την επιστροφή των Γλυπτών.

«Ναι», απαντά. «Θα μπορούσα εύκολα να φανταστώ μια σχέση μεταξύ ημών και του Μουσείου Ακρόπολης που θα περιλάμβανε αμοιβαία δάνεια. Γιατί όχι; Έχουν κι αυτοί κάποια αρκετά υπέροχα αντικείμενα».

Ο κ. Τζοόυνς λέει πως αυτό που πραγματικά έχει σημασία και θα πρέπει να εξετάζεται σε τέτοιες περιπτώσεις δεν είναι τα νομικά δεδομένα περί κυριότητας και το παρελθόν, αλλά το παρόν και το μέλλον. «Αυτό που θα πρέπει να σκεφτόμαστε είναι πού θα δημιουργούν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον αυτά τα αντικείμενα», σχολιάζει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ SKAI.GR ΘΑΝΑΣΗΣ ΓΚΑΒΟΣ 

 


Keep Up to Date with the Most Important News

By pressing the Subscribe button, you confirm that you have read and are agreeing to our Privacy Policy and Terms of Use