ΦΠΑ: Πότε επιβάλλεται 13% και πότε 24% σε αναψυκτικά, μπύρες χωρίς αλκοόλ, χυμούς

Τελικά το σήριαλ με τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ στην εστίαση, έχει κι άλλα επεισόδια.

Η προηγούμενη απόφαση έκανε σαφές ότι τα μη αλκοολούχα ποτά (π.χ. μπύρες χωρίς αλκοόλ, ενεργειακά ποτά), τα αναψυκτικά αλλά και οι χυμοί, επιστρέφουν σε ΦΠΑ 24%, με μια προϋπόθεση: να καταναλώνονται επί τόπου σε ζαχαροπλαστεία, εστιατόρια, καφετέριες κ.λ.π. Με την ίδια Απόφαση έγινε, επίσης, σαφές ότι αν τα ίδια είδη τα πάρει κάποιος στο χέρι (take away) ή γίνουν delivery, ο ΦΠΑ παραμένει στο 13%.

Με νέα εγκύκλιο, επιχειρείται κατ’ αρχάς να απαντηθεί το ερώτημα “και γιατί να υπάρχει ΦΠΑ δύο ταχυτήτων στην εστίαση;”.

Η απάντηση είναι γιατί όταν πίνει κάποιος π.χ. το αναψυκτικό του σε ένα εστιατόριο, “προέχει η «υπηρεσία» η οποία αποσκοπεί να καταστήσει περισσότερο ευχάριστη την άμεση επιτόπια κατανάλωση σε κατάλληλο περιβάλλον, ενώ η παράδοση τροφής αποτελεί ένα μόνο από τα κριτήρια επιλογής της επιχείρησης από τον πελάτη”. Με απλά λόγια, αυτό που επιβαρύνεται με 24% δεν είναι η πορτοκαλάδα, αλλά η υπηρεσία που παρέχεται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΠΟΥ iefimerida

 


Keep Up to Date with the Most Important News

By pressing the Subscribe button, you confirm that you have read and are agreeing to our Privacy Policy and Terms of Use