Connect with us

Hi, what are you looking for?

Διεθνή

Συναγερμός για την ιλαρά στην Ευρώπη: Τεράστια αύξηση κρουσμάτων, από 941 το 2022, πάνω από 30.000 το 2023

Συναγερμός για την ιλαρά στην Ευρώπη: Τεράστια αύξηση κρουσμάτων

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), τα κρούσματα ιλαράς στην Ευρώπη αυξήθηκαν πέρυσι κατά 30 φορές, γεγονός που προκαλεί ανησυχία.

Περισσότεροι από 30.000 άνθρωποι μολύνθηκαν το 2023, σε σύγκριση με 941 κατά τη διάρκεια ολόκληρου του 2022.

Ο ΠΟΥ πιστεύει ότι αυτό είναι αποτέλεσμα του εμβολιασμού λιγότερων παιδιών κατά της νόσου κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού.

Οι επικεφαλής των υγειονομικών υπηρεσιών προειδοποίησαν ότι τα κρούσματα εξακολουθούν να αυξάνονται και ότι απαιτούνται «επείγοντα μέτρα» για την πρόληψη της περαιτέρω εξάπλωσης.

Ανησυχία στον ΠΟΥ για την ιλαρά στην Ευρώπη
Μιλώντας για την κατάσταση στην Ευρώπη, ο Δρ Χανς Κλούγκε, περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ, δήλωσε: «Έχουμε δει, στην περιοχή, όχι μόνο μια 30πλάσια αύξηση των κρουσμάτων ιλαράς, αλλά και σχεδόν 21.000 νοσηλείες και πέντε θανάτους που σχετίζονται με την ιλαρά. Αυτό είναι ανησυχητικό».

«Ο εμβολιασμός είναι ο μόνος τρόπος για την προστασία των παιδιών από αυτή τη δυνητικά επικίνδυνη ασθένεια».

Σημειώνεται ότι στη Βρετανία -και όχι μόνο- έχει ήδη σημάνει συναγερμός για έξαρση της ασθένειας.

Τι είναι η ιλαρά, πόσοι άνθρωποι νοσηλεύτηκαν το 2023, πόσοι κατέληξαν

Η ιλαρά μπορεί να είναι μια σοβαρή ασθένεια σε οποιαδήποτε ηλικία. Συχνά ξεκινά με υψηλό πυρετό και εξάνθημα, το οποίο συνήθως υποχωρεί μέσα σε 10 ημέρες – αλλά οι επιπλοκές μπορεί να περιλαμβάνουν πνευμονία, μηνιγγίτιδα, τύφλωση και επιληπτικές κρίσεις.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Τα μωρά που είναι πολύ μικρά για να τους έχει χορηγηθεί η πρώτη δόση εμβολίου, οι έγκυες και όσοι έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα κινδυνεύουν περισσότερο. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η ιλαρά μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο του μωρού ή σε αποβολή .

Όλες οι χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας καλούνται να εντοπίσουν και να αντιδράσουν γρήγορα στις εστίες ιλαράς, παράλληλα με τη χορήγηση εμβολίων σε περισσότερους ανθρώπους.

Ο ΠΟΥ δήλωσε ότι η ιλαρά είχε επηρεάσει όλες τις ηλικιακές ομάδες πέρυσι – νέους και ηλικιωμένους.

Συνολικά, δύο στα πέντε κρούσματα ήταν σε παιδιά ηλικίας 1-4 ετών και ένα στα πέντε κρούσματα ήταν σε ενήλικες ηλικίας 20 ετών και άνω.

Μεταξύ Ιανουαρίου και Οκτωβρίου 2023, 20.918 άτομα σε όλη την Ευρώπη εισήχθησαν σε νοσοκομείο με ιλαρά. Σε δύο χώρες αναφέρθηκαν επίσης πέντε θάνατοι που σχετίζονται με την ιλαρά.


Δείτε επίσης

Επιλεγμένα

Στον ορισμό νέας προθεσμίας, έως την 1η Μαρτίου 2024 (αντί της 22/2/2024), για την υποβολή, τροποποίηση ή διόρθωση αιτήσεων και την επιβεβαίωση των απαραίτητων στοιχείων, ως...

Αστυνομία Αστυνομία

Επιλεγμένα

Απίστευτο περιστατικό απόπειρας ληστείας σημειώθηκε στο Ηράκλειο τα ξημερώματα της Τετάρτης. Άγνωστος δράστης με κράνος, εισέβαλε σε μίνι μάρκετ και με την απειλή ματσέτας προσπάθησε να...

Επιλεγμένα

Τροποποιήσεις θα σημειωθούν στις πτήσεις της Τετάρτης 28 Φεβρουαρίου 2024 από 00.01 ως 24.00, καθώς το Δ.Σ. της Ένωσης Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδας καλεί τα μέλη...

Εκκλησία

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, (Έκτακτη Ιερατική Σύναξη που συνήλθε την Πέμπτη 22/2 στη Μητρόπολη Πειραιά με θέμα «Αντιμετώπιση των συνεπειών της ψήφισης του νόμου...

Επιλεγμένα

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών πραγματοποίησαν στη Θεσσαλονίκη το βράδυ της Πέμπτης 22/2 εργατικά σωματεία της Θεσσαλονίκης, έξω από τον...

Επιλεγμένα

Επεισόδια σημειώθηκαν μεταξύ κουκουλοφόρων και δυνάμεων των ΜΑΤ, έξω από το ΑΠΘ, μετά την πορεία αντιεξουσιαστών κατά του νέου ποινικού κώδικα, το βράδυ της...

Facebook

Advertisement