Ισλανδία: Κραυγή αγωνίας των κατοίκων – Φοβούνται μήπως εξαφανιστεί το Γκρίνταβικ

“Υπάρχει άγχος”, αναφέρει στο BBC ένας 63χρονος πρώην ψαράς, από τους 4.000 κατοίκους του Γκρίνταβικ της Ισλανδίας που εγκατέλειψε το σπίτι του τον περασμένο μήνα λόγω των φόβων ότι το ηφαίστειο θα εκραγεί.

“Είναι μια υπέροχη, σπουδαία πόλη. Αλλά πάντα ανησυχούμε ότι το Γκρίνταβικ θα εξαφανιστεί από τον χάρτη”, επισήμανε ο 63χρονος ψαράς.

Οι μόνοι που επιτρέπεται να πλησιάσουν το ηφαίστειο είναι επιστήμονες και άτομα με τη συνοδεία αστυνομίας διότι το έδαφος είναι επικίνδυνο μετά την έκρηξη.

“Τώρα, η προτεραιότητα για την αστυνομία είναι να προσπαθήσει να σώσει την πόλη Γκρίνταβικ, καθώς θα μπορούσε να υποστεί ζημιές από τη λάβα. Επεξεργαζόμαστε ένα σχέδιο για το πώς θα το κάνουμε αυτό”, ανέφερε ένας αστυνομικός επισημαίνοντας πως… “πιθανότατα θα επιστρέψουμε στα σπίτια των ανθρώπων και θα μαζέψουμε τα πιο σημαντικά τους αντικείμενα. Αυτό δεν θα γίνει σήμερα, καθώς είναι πολύ επικίνδυνο – πιθανότατα αύριο”.

“Οι άνθρωποι που έχουν εκκενώσει την περιοχή είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα μπορέσουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους εγκαίρως για τα Χριστούγεννα”, εκτιμά.

 


Keep Up to Date with the Most Important News

By pressing the Subscribe button, you confirm that you have read and are agreeing to our Privacy Policy and Terms of Use