Connect with us

Hi, what are you looking for?

Οικονομία

Δώρο Χριστουγέννων 2023: Προ των πυλών η καταβολή του – Πώς να το υπολογίσετε

Δώρο Χριστουγέννων 2023

Εντός των επόμενων ημερών θα λάβουν οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα το δώρο Χριστουγέννων, με καταληκτική ημερομηνία την 21η Δεκεμβρίου για την καταβολή του από τις επιχειρήσεις.

Μέσω online εφαρμογής που έχει δημιουργήσει το ΚΕ.Π.Ε.Α. δίνεται η δυνατότητα στους εργαζόμενους να υπολογίσουν μόνοι τους το δώρο Χριστουγέννων που δικαιούνται.

Δείτε ΕΔΩ το ποσό που θα λάβετε.

Να σημειωθεί, σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, οι εργαζόμενοι με σχέση εργασίας με τον εργοδότη διάρκεια, χωρίς διακοπή, όλη τη χρονική περίοδο από 1η Μαΐου μέχρι 31 Δεκεμβρίου κάθε έτους, δικαιούνται ολόκληρο το δώρο, που ισούται με έναν μηνιαίο μισθό για τους αμειβόμενους με μισθό και με 25 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο.

Για τους μισθωτούς που η σχέση τους με τον εργοδότη δεν διήρκησε ολόκληρο το προαναφερθέν διάστημα δικαιούνται να λάβουν τμήμα του δώρου, ανάλογο της χρονικής διάρκειας της εργασιακής σχέσης τους.

Το δώρο Χριστουγέννων σε αυτή την περίπτωση υπολογίζεται ως εξής: 2/25 του μηνιαίου μισθού ή 2 ημερομίσθια – ανάλογα με το πώς αμείβονται – για κάθε 19 ημερολογιακές ημέρες διάρκειας της εργασιακής σχέσης. Ακόμα και οι μισθωτοί που εργάστηκαν χρονικό διάστημα μικρότερο των 19 ημέρων δικαιούνται ανάλογο κλάσμα του δώρου. Εκτός από την περίπτωση που η εργασία παρασχέθηκε χωρίς διακοπή όλο το διάστημα από την 1η Μαΐου έως την 31η Δεκεμβρίου, στο διάστημα αυτό συνυπολογίζονται και όλες οι ημέρες που οι εργαζόμενοι-ες απουσιάζουν νόμιμα από την εργασία τους (π.χ. με ετήσια άδεια, με άδεια μητρότητας).

Σε ό,τι αφορά την απουσία των εργαζομένων, λόγω ασθένειας, στον υπολογισμό του δώρου συνυπολογίζονται τα «τριήμερα ασθενείας», δηλαδή ο χρόνος απουσίας κατά τον οποίο δεν καταβάλλεται επίδομα ασθενείας, ενώ αφαιρούνται τα διαστήματα που καταβάλλεται από τον ασφαλιστικό φορέα επίδομα ασθενείας.

Τι πρέπει να κάνετε εάν δεν λάβετε το δώρο Χριστουγέννων

Στην περίπτωση που ο εργαζόμενος δεν λάβει το δώρο Χριστουγέννων, θα πρέπει να το καταγγείλει στις αρμόδιες αρχές, καθώς είναι παράνομο να μην το πληρώσει ο εργοδότης, ή να το πληρώσει και να το ζητήσει πίσω.

Σύμφωνα με το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων:

Advertisement. Scroll to continue reading.

Η καταβολή του δώρου Χριστουγέννων πρέπει να γίνει έως τις 21/12 ενώ η ημερομηνία 31/12 αποτελεί δήλη ημέρα (ΑΠ 40/2002 Ολ.) και είναι το απώτερο χρονικό σημείο καταβολής του.

Σε περίπτωση που το δώρο δεν καταβληθεί έγκαιρα, οι εργαζόμενοι μπορούν να προσφύγουν στην οικεία Επιθεώρηση Εργασίας προκειμένου να συνταχθεί μηνυτήρια αναφορά.

Η μηνυτήρια αναφορά διαβιβάζεται στον Εισαγγελέα για την άσκηση ατομικής δίωξης σε βάρος του εργοδότη ενώ παράλληλα διαβιβάζεται και στο οικείο αστυνομικό τμήμα για την κίνηση της αυτόφωρης διαδικασίας.

Βέβαια, οι εργαζόμενοι μπορούν να υποβάλλουν και ατομικά έκκληση στην αρμόδια εισαγγελία (χωρίς παράβολο αν έχει δημοσιευθεί σε ΦΕΚ ο πρόσφατος νόμος περί τροποίησης του Πτωχευτικού Κώδικα κλπ).

Μάλιστα, για την υποβολή της μηνυτήριας αναφοράς στην Επιθεώρηση Εργασίας οι εργαζόμενοι δεν πληρώνουν παράβολο.


Δείτε επίσης

Φωτιά σε χώρο εμπορίου στο κέντρο της Αθήνας και σε διαμέρισμα στο Γκάζι

Επιλεγμένα

Συναγερμός σήμανε τα ξημερώματα της Παρασκευής 23/2 στην Πυροσβεστική , εξαιτίας φωτιάς που ξέσπασε σε χώρο εμπορίου στο κέντρο της Αθήνας αλλά και φωτιάς σε διαμέρισμα στο...

Ασθενοφόρο νεκρός Ασθενοφόρο νεκρός

Επιλεγμένα

Ένας 53χρονος Ουκρανός βρέθηκε το πρωί της Πέμπτης χωρίς τις αισθήσεις του μέσα σε καμπίνα φορτηγού οχήματος, στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Τον άνδρα εντόπισαν άνδρες του λιμεναρχείου, έγινε προσπάθεια ανάνηψης από πλήρωμα ασθενοφόρου ΕΚΑΒ, χωρίς...

Κοινωνία

Σύμφωνα με το gegonota.news, το περιστατικό σημειώθηκε το πρωί της Πέμπτης σε Γυμνάσιο του Βόλου. Δυο συνομήλικοι ενός μαθητή- από άλλο Γυμνάσιο της περιοχής-...

Διεθνή

Πλοία που ανήκουν εξ ολοκλήρου ή εν μέρει σε ισραηλινά άτομα ή οντότητες και πλοία με ισραηλινή σημαία απαγορεύεται να διέρχονται από την Ερυθρά Θάλασσα, τον...

Επιλεγμένα

Στον ορισμό νέας προθεσμίας, έως την 1η Μαρτίου 2024 (αντί της 22/2/2024), για την υποβολή, τροποποίηση ή διόρθωση αιτήσεων και την επιβεβαίωση των απαραίτητων στοιχείων, ως...

Αστυνομία Αστυνομία

Επιλεγμένα

Απίστευτο περιστατικό απόπειρας ληστείας σημειώθηκε στο Ηράκλειο τα ξημερώματα της Τετάρτης. Άγνωστος δράστης με κράνος, εισέβαλε σε μίνι μάρκετ και με την απειλή ματσέτας προσπάθησε να...

Facebook

Advertisement