Οδηγίες Σύνταξης

Η σελίδα αυτή περιλαμβάνει τις βασικές αρχές και τις κατευθυντήριες οδηγίες που ακολουθούμε στο newstok.gr για τη σύνταξη και δημοσίευση περιεχομένου. Οι αρχές αυτές στοχεύουν στη διασφάλιση της ακρίβειας, της αντικειμενικότητας και της ηθικής στη δημοσιογραφία μας.

1. Ακρίβεια και Επαλήθευση Πληροφοριών

Η αλήθεια αποτελεί την κορυφαία μας προτεραιότητα. Όλοι οι συντάκτες οφείλουν να επαληθεύουν τις πληροφορίες τους προτού προχωρήσουν στη δημοσίευση. Πηγές που χρησιμοποιούνται πρέπει να είναι αξιόπιστες και επαληθευμένες, ενώ οποιαδήποτε αβεβαιότητα για τα γεγονότα θα πρέπει να αποσαφηνίζεται ή να παραμένει εκτός δημοσίευσης.

2. Αμεροληψία και Ισορροπημένη Κάλυψη

Η ειδησεογραφία μας θα πρέπει να είναι αμερόληπτη και να αντικατοπτρίζει όλες τις πλευρές ενός θέματος, χωρίς προκαταλήψεις. Αποφεύγουμε τη μονόπλευρη κάλυψη, και δίνουμε φωνή σε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές όταν αυτό είναι δυνατόν.

3. Διορθώσεις και Ανακλήσεις

Στην περίπτωση που δημοσιευθεί κάποιο σφάλμα, δεσμευόμαστε να το διορθώσουμε το συντομότερο δυνατόν. Οι διορθώσεις θα πρέπει να είναι σαφείς και διακριτές, ενώ θα συνοδεύονται από ενημέρωση σχετικά με τη φύση της διόρθωσης.

4. Χρήση Πηγών και Αναφορές

Η σωστή αναφορά των πηγών αποτελεί βασικό κανόνα. Όλα τα αποσπάσματα, οι στατιστικές και οι πληροφορίες που προέρχονται από τρίτους θα πρέπει να αναφέρονται με σαφήνεια και να αποδίδονται στην πηγή τους. Η χρήση ανώνυμων πηγών θα πρέπει να γίνεται με φειδώ και μόνο όταν αυτό είναι απόλυτα απαραίτητο.

5. Ηθική στη Δημοσιογραφία

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητα των ατόμων και αποφεύγουμε την άσκοπη δημοσιοποίηση ευαίσθητων πληροφοριών που μπορεί να βλάψουν ή να εκθέσουν ανθρώπους. Επιπλέον, δεν θα δημοσιεύουμε περιεχόμενο που βασίζεται σε φήμες ή αβάσιμες υποθέσεις.

6. Διαχωρισμός Περιεχομένου και Διαφήμισης

Η συντακτική μας ομάδα λειτουργεί ανεξάρτητα από οποιαδήποτε εμπορικά συμφέροντα ή διαφημιστικές καμπάνιες. Η διαφήμιση πρέπει να είναι σαφώς διαχωρισμένη από το ειδησεογραφικό περιεχόμενο και να αναγνωρίζεται ως τέτοια.

7. Σεβασμός στη Διαφορετικότητα

Προωθούμε τη χρήση μιας γλώσσας χωρίς αποκλεισμούς και σεβόμαστε τη διαφορετικότητα. Αποφεύγουμε κάθε μορφή ρητορικής μίσους, διακρίσεων ή προσβολών προς άτομα ή ομάδες λόγω φυλής, φύλου, θρησκείας ή άλλων προσωπικών χαρακτηριστικών.

8. Κάλυψη Ευαίσθητων Θεμάτων

Όταν καλύπτουμε ευαίσθητα θέματα όπως τρομοκρατία, θάνατο, εγκλήματα, ή τραγωδίες, προσεγγίζουμε το θέμα με σεβασμό προς τα θύματα και τις οικογένειές τους. Η χρήση εικόνων ή βίντεο που μπορεί να σοκάρουν το κοινό θα πρέπει να αποφεύγεται, εκτός αν είναι απολύτως αναγκαίο για τη δημοσιογραφική κάλυψη.

9. Διαφάνεια και Δεοντολογία

Η δημοσιογραφία μας πρέπει να είναι διαφανής και υπεύθυνη. Οι συντάκτες μας οφείλουν να δηλώνουν πιθανά συγκρουόμενα συμφέροντα που μπορεί να επηρεάσουν την αντικειμενικότητά τους και να διατηρούν το υψηλότερο επίπεδο δεοντολογίας.