site hit counter Στίβεν Φράι για Γλυπτά Παρθενώνα: «Είμαστε πραγματικά κοντά σε συμφωνία»

Στίβεν Φράι για Γλυπτά Παρθενώνα: «Είμαστε πραγματικά κοντά σε συμφωνία»

Αισιοδοξία για την επιστροφή των Γλυπτών εξέφρασαν ο Βρετανός ηθοποιός, μαζί με εκπροσώπους του Parthenon Project και κορυφαίους νομικούς, στο συνέδριο του Economist, τονίζοντας τη βούληση για λύση και την υποστήριξη της βρετανικής κοινής γνώμης.
Στίβεν Φράι για Γλυπτά Παρθενώνα Στίβεν Φράι για Γλυπτά Παρθενώνα

Ισχυρό μήνυμα αισιοδοξίας για την επίτευξη συμφωνίας σχετικά με την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα έστειλε ο Βρετανός ηθοποιός, συγγραφέας και παρουσιαστής Στίβεν Φράι, μιλώντας στο επίσημο δείπνο του ετήσιου συνεδρίου του Economist Government Roundtable.

«Νομίζω ότι είμαστε πραγματικά κοντά», δήλωσε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ωστόσο τη διαφορά στην οπτική μεταξύ των δύο πλευρών. «Το Βρετανικό Μουσείο θέλει να πει ότι θα έχει δανείσει τα Γλυπτά στην Αθήνα, όμως η Ελλάδα επιθυμεί να πει “όχι, είναι δικά μας, αφαιρέθηκαν από την Αθήνα και πρέπει να επιστρέψουν εδώ”». Ο κ. Φράι τόνισε ότι το τάιμινγκ είναι κατάλληλο και εξέφρασε την ικανοποίησή του για τον μεγάλο αριθμό υποστηρικτών του αιτήματος.

Στο ίδιο κλίμα, η Melissa Lefas, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Parthenon Project, σημείωσε πως «υπάρχει η βούληση να έρθει στο τραπέζι μία συμφωνία», χαρακτηρίζοντάς την «τεράστια ευκαιρία να γίνει κάτι τόσο θετικό που θα στέλνει παγκόσμιο μήνυμα συνεργασίας». Επικαλέστηκε μάλιστα στοιχεία που δείχνουν ότι το 64% των Βρετανών υποστηρίζει την επιστροφή, προτείνοντας ως μέρος μιας λύσης τη δημιουργία μιας ελληνικής γκαλερί στο Βρετανικό Μουσείο για την προβολή άλλων ελληνικών θησαυρών.

Από την πλευρά του, ο Geoffrey Robertson, δικηγόρος του Στέμματος και επικεφαλής του Doughty Street Chambers, έθεσε τη νομική και ηθική διάσταση του ζητήματος. Υποστήριξε ότι η επιστροφή πρέπει να συνοδεύεται από την αναγνώριση ότι ο Έλγιν απέκτησε τα Γλυπτά μέσω «εκτεταμένης δωροδοκίας» Οθωμανών αξιωματούχων, κατηγορώντας το Βρετανικό Μουσείο για προσπάθεια συγκάλυψης των «αδιάσειστων στοιχείων».

Ο κ. Robertson κατέληξε λέγοντας πως τα Γλυπτά, ως «το μοναδικό σωζόμενο θαύμα του αρχαίου κόσμου», μπορούν να εκτιμηθούν καλύτερα «κάτω από τον γαλάζιο αττικό ουρανό στο Μουσείο της Ακρόπολης», στο πλαίσιο μιας αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας που θα υπενθυμίζει τις κοινές αξίες της δημοκρατίας και της αντίστασης κατά του ολοκληρωτισμού.


Για Ειδήσεις τώρα - Online ενημέρωση σήμερα, ακολουθήστε το newstok.gr στο Google News. Ενημερωθείτε, καθημερινά για την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας