Σε μια ιστορική στροφή της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, αποκάλυψε ότι η χώρα του έχει ξεκινήσει άμεσες συνομιλίες με το Ιράν για το ακανθώδες ζήτημα του πυρηνικού του προγράμματος, με μια κρίσιμη συνάντηση να έχει προγραμματιστεί για το ερχόμενο Σάββατο.
Η είδηση έγινε γνωστή κατά τη διάρκεια κοινών δηλώσεων του Αμερικανού προέδρου και του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπένιαμιν Νετανιάχου, στον Λευκό Οίκο, όπου συζητήθηκαν εκτενώς τα θέματα της Μέσης Ανατολής: από την κρίση στη Λωρίδα της Γάζας και την παρουσία της Τουρκίας στη Συρία, μέχρι τα εμπορικά ζητήματα μεταξύ ΗΠΑ και Ισραήλ.
«Έχουμε ξεκινήσει απευθείας συνομιλίες με το Ιράν. Μια μεγάλη συνάντηση έρχεται το Σάββατο, θα δούμε τι μπορεί να επιτευχθεί. Μια συμφωνία είναι προτιμότερη. Ο πόλεμος δεν είναι κάτι με το οποίο θέλω να μπλεχτώ», τόνισε χαρακτηριστικά ο Τραμπ, αφήνοντας να εννοηθεί πως υπάρχει και ισραηλινή συναίνεση σε αυτή την πρωτοβουλία.
Ο Νετανιάχου, από την πλευρά του, δήλωσε ότι Ισραήλ και ΗΠΑ είναι ενωμένα στον στόχο να μην αποκτήσει ποτέ το Ιράν πυρηνικά όπλα. «Αν αυτό μπορεί να γίνει διπλωματικά, ακόμη καλύτερα – όπως έγινε στη Λιβύη», σημείωσε με νόημα.
Οι δύο ηγέτες αναφέρθηκαν και στο γεωπολιτικό ρίσκο της Συρίας, με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό να υπογραμμίζει πως «δεν θέλουμε σύγκρουση με την Τουρκία, αλλά δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να χρησιμοποιηθεί η Συρία ως βάση εχθρικών ενεργειών». Επαινώντας τον Τραμπ ως τον «καλύτερο μεσολαβητή», αποκάλυψε ότι συζήτησαν τρόπους για την αποτροπή στρατιωτικής σύγκρουσης στην περιοχή.
Για το ανθρωπιστικό ζήτημα των ομήρων στη Γάζα, ο Νετανιάχου ανέφερε ότι προωθείται νέα συμφωνία απελευθέρωσης, ενώ ο Τραμπ προέβλεψε ότι ο πόλεμος στη Γάζα θα λήξει «σύντομα».
Τέλος, σε ερώτηση για τους δασμούς, ο Αμερικανός πρόεδρος ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει πρόθεση για προσωρινό πάγωμα, καθώς «πολλές χώρες θέλουν να διαπραγματευτούν» με τις ΗΠΑ, με στόχο μια δίκαιη εμπορική συμφωνία. Ο Νετανιάχου πρόσθεσε ότι το Ισραήλ σκοπεύει να εξαλείψει το εμπορικό του έλλειμμα με τις ΗΠΑ, προωθώντας την κατάργηση εμπορικών φραγμών.