Γράφει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης
Όταν πριν λίγες μέρες η κυβέρνηση ανακοίνωσε με τυμπανοκρουσίες το υπερπλεόνασμα των 11,4 δις ευρώ, παρουσίασε μια σχεδόν ειδυλλιακή εικόνα για την ελληνική οικονομία.
Πλεόνασμα από την πάταξη της φοροδιαφυγής και την ανάπτυξη, σύμφωνα με το κυβερνητικό αφήγημα. Μήπως, όμως, ξεχνά εσκεμμένα την υπερφορολόγηση και τη συγκράτηση δαπανών που οδηγεί σε αυξημένα ληξιπρόθεσμα χρέη του δημοσίου προς τις επιχειρήσεις;
Χρήματα που δεν πληρώνει το κράτος σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, επιδοτήσεις για τουριστικά καταλύματα, επιχορηγήσεις του αναπτυξιακού νόμου, αποζημιώσεις προς αγρότες, πολύ μικρά φωτοβολταϊκά, προμηθευτές νοσοκομείων και δημόσιων υπηρεσιών και μικροεργολάβους, ιδιώτες που επελέγησαν σε προγράμματα όπως το «Εξοικονομώ» και το «Αναβαθμίζω».
Τα νούμερα είναι αμείλικτα: από το 2019 μέχρι το 2025 οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου εκτινάχτηκαν στα 3,35 δις από 1,99 δις. Τον Φεβρουάριο του 2025 οι οφειλές των νοσοκομείων ήταν 1,3 δις, 600 εκατ. ήταν οφειλές των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης, 280 εκ ήταν οφειλές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και 824 εκ φορολογικές επιστροφές, με βάση τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.
Για την πρακτική αυτή της κυβέρνησης, η Ελλάδα έχει παραπεμφθεί δύο φορές από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Την πρώτη φορά τον Νοέμβριο του 2023, λόγω υπερβολικών καθυστερήσεων πληρωμών των δημόσιων νοσοκομείων προς τους προμηθευτές τους. Την δεύτερη φορά τον Απρίλιο του 2024, η λόγω της πρακτικής να καθυστερούν την εξόφληση των οφειλών τους, όταν οι προμηθευτές παραιτούνται από τους τόκους υπερημερίας, κάτι που αντιβαίνει στη νομολογία της ΕΕ. Και σίγουρα ακυρώνει το αφήγημα περί ‘’Ελλάδας 2.0’’.
Ζήτημα 1Ο: Το κράτος ζητά συνέπεια από πολίτες και επιχειρήσεις όταν αυτοί χρωστούν σε εφορία και ΕΦΚΑ και προχωρά σε κατασχέσεις και πλειστηριασμούς. Την ίδια στιγμή, το ίδιο το κράτος γίνεται κακοπληρωτής και οδηγεί χιλιάδες επιχειρήσεις σε οικονομική ασφυξία, αφού τις τιμολογεί, τις φορολογεί, αλλά δεν τις πληρώνει!
Ζήτημα 2ο: Στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις με χαμηλή ρευστότητα και αδυναμία πρόσβασης στον τραπεζικό δανεισμό, η καθυστέρηση αποπληρωμής από το δημόσιο οδηγεί πιθανότατα σε κλείσιμο. Οι πολύ μεγάλες επιχειρήσεις διαθέτουν ταμειακή ρευστότητα και πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό. Μη πληρώνοντας, η κυβέρνηση νοθεύει τον ανταγωνισμό που είναι απαραίτητος σε μια πλήρως καρτελοποιημένη αγορά στους περισσότερους κλάδους της εγχώριας οικονομίας.
Ζήτημα 3ο: τα κριτήρια και οι διαδικασίες αποπληρωμής, για τα οποία εγείρονται ζητήματα από ανθρώπους της αγοράς. Πρέπει να εφαρμοστούν ενιαίοι κανόνες και κριτήρια στον τρόπο που πληρώνονται οι οφειλές του δημοσίου στις επιχειρήσεις, χωρίς εξαιρέσεις και προνομιακή αντιμετώπιση.
Η κυβέρνηση οφείλει να ορίσει άμεσα ένα ξεκάθαρο πλαίσιο για την άμεση και με διαφάνεια αποπληρωμή αυτών των οφειλών και την αποφυγή δημιουργίας νέων, κάτι για το οποίο το Ελεγκτικό Συνέδριο έχει έγκαιρα δώσει οδηγίες.
Εκτός αν προτιμά να πανηγυρίζει για τα πλεονάσματα, εις βάρος χιλιάδων ελληνικών επιχειρήσεων. Είναι θέμα επιλογής, αλλά και επιβίωσης της αγοράς.
Πηγή Ναυτεμπορική