Κανείς δε φαντάζονταν από όσους τη γνώριζαν εδώ στην Ελλάδα πως η «Μαρία Τ.» που διατηρούσε ένα μικρό μαγαζί ειδών χειροτεχνίας και πλεκτικής στο Παγκράτι από το 2019, ήταν στην πραγματικότητα ρωσίδα κατάσκοπος της οποίας το προγραμματικό όνομα είναι «Irina A.S.».
Πώς ήρθε στην Ελλάδα
Η «Μαρία Τ» όπως ήταν γνωστή εδώ στην Ελλάδα βρίσκεται στη χώρα μας από το 2018 και συστηνόταν ως παιδί μεταναστών από τη Μόσχα. Αφότου νοίκιασε ένα διαμέρισμα σε πολυκατοικία στο Παγκράτι, ένα χρόνο αργότερα άνοιξε δίπλα από την πολυκατοικία ένα κατάστημα χειροτεχνίας και πλεκτικής. Σύμφωνα με τα όσα τα όσα μετέδωσε ο ΣΚΑΪ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων η «Μαρία Τ.» ήρθε στην Ελλάδα χρησιμοποιώντας παραποιημένο διαβατήριο που αντιστοιχούσε σε πρόσωπο που ζούσε στη Λατινική Αμερική. Το 2018 εξέδωσε ληξιαρχική πράξη γέννησης χρησιμοποιώντας τα στοιχεία βρέφους που πέθανε στη γέννα με ημερομηνία γέννησης και θανάτου, Δεκέμβριο του 1991.
Η ίδια περιγράφεται από τους γείτονες ως μια ιδιαίτερα δραστήρια και κοινωνική γυναίκα η οποία εκτός από το κατάστημά της ασχολούταν ερασιτεχνικά με τη φωτογραφία ενώ έντονη ήταν και η παρουσία της στα social media.
Πώς η ΕΥΠ έφτασε στα ίχνη της
Η ΕΥΠ, ξεκίνησε την έρευνα για την «Μαρία Τ» στις αρχές Ιανουαρίου έπειτα από μια πληροφορία που έλαβε για εκείνη.Τιαπιστώθηκε ότι ο φάκελος της συγκεκριμένης γυναίκας ήταν παραποιημένος. Αμέσως οι φωτογραφίες της στάλθηκαν στο εξωτερικό και τότε η ΕΥΠ έλαβε την πληροφορία πως πρόκειται για ρωσίδα κατάσκοπο με το όνομα «Irina A.S.».
Ωστόσο, τον περασμένο Ιανουάριο η γυναίκα ανακλήθηκε στη Ρωσία καθώς όπως φαίνεται υπήρχαν υπόνοιες ότι οι ελληνικές Αρχές βρισκόντουσαν κοντά στα ίχνη της. Σύμφωνα μάλιστα, με το ρεπορτάζ, η «Μαρία Τ.» ήταν παντρεμένη με ένα Ρώσο υπήκοο που δραστηριοποιούνταν με αντίστοιχο τρόπο, δηλαδή ήταν και ο ίδιος κατάσκοπος στη Βραζιλία έως τις αρχές του 2023.
Σύμφωνα πάντως με το ρεπορτάζ, η ίδια φαίνεται πως θεωρούσε σχεδόν βέβαιη την επιστροφή της στην Ελλάδα, αφού έφυγε αφήνοντας πίσω στο διαμέρισμα που νοίκιαζε στο Παγκράτι προσωπικά της αντικείμενα τα οποία γίνονται «φύλλο και φτερό» από τις Αρχές.
Η περίπτωση της «Μαρία Τ.» δεν είναι η μοναδική που έρχεται στην επιφάνεια στην Ευρώπη καθώς από το 2022 σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες έχουν αποκαλυφθεί τέσσερις πανομοιότυπες υποθέσεις.