Έφτασε η ώρα για τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ

Σπίτι Σπίτι

Από την προσεχή εβδομάδα ξεκινούν και οι συμψηφισμοί επιστροφών με τις οφειλές του ΕΝΦΙΑ.

Εκκαθαριστικά:

1. Οι φορολογούμενοι, οι οποίοι δεν είχαν καμία μεταβολή στην περιουσιακή τους κατάσταση το 2022, θα πληρώσουν το ίδιο ποσό ΕΝΦΙΑ που κατέβαλαν πέρυσι.

2. Για πάνω από 1 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων το ποσό του ΕΝΦΙΑ θα είναι μειωμένο κατά 50% ή ακόμη και μηδενικό, λόγω εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων.

3. Χιλιάδες φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερο φόρο για την ακίνητη περιουσία τους σε σχέση με το 2022. Αυτό θα συμβεί γιατί απέκτησαν ακίνητα με αγορά, γονική παροχή, δωρεά ή κληρονομιά, απέκτησαν εμπράγματα δικαιώματα σε ακίνητα (πλήρη ή ψιλή κυριότητα, επικαρπία), τακτοποίησαν αυθαίρετους χώρους, εμφάνισαν στους δήμους τα «ξεχασμένα» τετραγωνικά μέτρα των ακινήτων τους, τα οποία δήλωσαν στο Ε9.

4. Μικρότερος θα είναι ο φετινός λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ για τους φορολογούμενους που προχώρησαν το 2022 σε πώληση ακινήτων ή μεταβίβασαν ακίνητα στα παιδιά και τα εγγόνια τους, εκμεταλλευόμενοι το ευνοϊκό καθεστώς που προβλέπει αφορολόγητο όριο 800.000 ευρώ.

5. Ο ΕΝΦΙΑ μειώνεται στο μισό ή μηδενίζεται για νοικοκυριά με τρία εξαρτώμενα τέκνα και άνω, καθώς και για όσους έχουν ποσοστό αναπηρίας άνω του 80%, υπό την προϋπόθεση ότι πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία.

 


Keep Up to Date with the Most Important News

By pressing the Subscribe button, you confirm that you have read and are agreeing to our Privacy Policy and Terms of Use